sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Viikonloppu syksyisessä Baselissa

Perjantaina 11.11. lähdin 9.51 junalla Baseliin. Vietin 3 päivää kävellen ympäriinsä kartan kanssa, ihastellen kaunista Baselia, katsellen nähtävyyksiä, ottaen paljon valokuvia, käyden kahdessa museossa ja hengaillen Herbst messeillä, jotka oli siellä viimeistä viikonloppua. Yövyin 2 yötä Basel youth hostellissa, joka oli tosi siisti ja tasokas hostelli. Hinta oli aika korkea, mutta siihen sisältyi aamiainen ja lippu julkiseen liikenteeseen kaikkien kolmen päivän ajaksi. Nautin vapaudesta ja siitä, kun olin yksin, niin sain thedä mitä huvittaa milloin huvittaa. :) Perjantaina palasin Strasbourgiin 17.32 ja tuntui ihan kivalta tulla takaisin tuttuun kaupunkiin. :) Junamatkahan kesti yhteen suuntaan 1h 20min, joka on suomalaiselle jotain ihan huikeeta: noin vähässä ajassa pääsee toiseen maahan ja vielä sellaiseen kaupunkiin kuin Basel! Jospa tää munkin matkustaminen täällä nyt alkais, kun oon ensimmäisen reissun saanut tehtyä. ;)

Tässä kuvia mun matkasta:


Ja loppuun pitää vielä kertoa, että Baselissahan sain puhua saksaa ja huomasin, että esim. ostotilanteissa ne sanat tulee ranskaksi. :D Ja kun ihmiset puhu mulle saksaa niin ymmärsin ja pystyin kommunikoimaan, mutta vaan jos ne puhu oikeesti saksaa. Nimittäin siitä Sveitsin murteesta tai mikä nyt onkaan, en ymmärtänyt yhtään mitään. ;D 

Paluu arkeen

Paluu normaaliin elämään reissun jälkeen sujui ihan hyvin, mutta tuntui jotenkin tosi oudolta. Vanhemmat oli tosi kiireisiä töiden kanssa, joten yhteistä aikaa ei paljoa ollut. :( Koulua oli kuitenkin vaan torstai ja perjantai ja sitten olikin jo viikonloppu.

Lauantaina olin "töissä" poikkeuksellisesti 14-18, kun hostäidillä oli asioita hoidettavana ja hostisä oli töissä ja sitten se meni vielä juoksemaan kaverin kanssa. Illan oli sitten kuitenkin vapaa ja sillon me lähdettiin eka kertaa ulos E:n, M:n ja S:n kans juhlistamaan M:n synttäreitä. :)

Sunnuntaina oli kuukauden ensimmäinen sunnuntai, mikä tarkoitti, että Strasbourgin museoihin (tai no ainakin siihen yhteen) oli vapaa pääsy. Käytiin muiden au pairien, S:n, M:n ja M:n, kanssa Palais Rohanissa, jossa oli Arkeologinen museo, museum of decorative arts ja museum of fine arts. Noiden jälkeen käveltiin vähän ympäriinsä ja sitten mentiin vielä istuskelemaan kahvilaan vähäksi aikaa.

Viikonloppu oli siis ihan mukava. Seuraava viikko meni suunnitellessa ja stressatessa seuraavaa viikonloppua. :D Perjantaina (11.11.) oli Ranskassa pyhäpäivä, joten viikonloppu oli pitkä. Hostäiti S kerto mulle jo melkein kuukausi aikasemmin, että mä saan ottaa sen viikonlopun kokonaan vapaaksi ja käyttää sen vaikka matkustamiseen. Sanoin, että joo, tottakai haluan käyttää tämän mahdollisuuden, mutta tuota perjantaita edeltävänä sunnuntaina en ollut vielä tehnyt mitään suunnitelmia. Sitten mua stressas, koska halusin todellakin johonkin tuoksi viikonlopuksi. Musta tuntu, että se ois parempi sekä perheelle, että mulle, sillä perhe aiko vaan olla kotona ja levätä koko viikonlopun. (melko harvinaista niille :D) No, mietin sitten että mihinköhän sitä vois lähteä ja S sano, että "think about Basel". Sitten vietin viikon kaikki illat koneella tutustuen Baseliin ja etsien tietoa majoitusmahdollisuuksista. Sitten päätin, että sinne menen ja keskiviikkoiltana varasin hostellin sekä junaliput S:n avustuksella. Torstaina olikin sitte jo hyvät ja jännittyneet fiilikset. Illalla mentiin syömään la cockeen, "perheravintolaan" niinku nää sitä kutsuu, tuohon ihan lähelle. Ruoka oli tosi hyvää ja oli kiva ilta. Meni vaan aika myöhään, mikä aiheutti sen, että olin aamulla lähdössä reissuun superväsyneenä, mutta mikäs siinä. :)

Edinburgh 29.10.-2.11.

No niin, oon ollu aika kiireinen viime aikoina, minkä vuoksi täällä on ollu aika hiljasta. :) Yritän nyt taas päivittää blogini ajan tasalle, saa nähdä miten onnistun. :D Ekaksi tulee nyt raportti meidän matkasta Edinburghiin.
 

Skotlannin lippu

Matkamme alkoi siis myöhään pe iltana (28.10). Koska lento lähti klo 7 lauantaiaamuna Basel-Mulhouse-Freiburgin lentokentältä, ajettiin perjantai-iltana yöpymään hotelliin lentokentän läheisyyteen (Ranskan puolelle!). Oltiin perillä joskus kymmenen jälkeen ja la aamuna herätys oli viideltä, eli yö jäi kaikesta huolimatta melko lyhyeksi. :)


yks hieno rakennus

Lauantaiaamuna lennettiin sitten Edinburghiin. Vuokrattiin lentokentältä auto ja ajettiin majapaikaamme, eli Dean Path apartmentiin. Isä E ajoi siis koko visiittimme ajan autoa "väärältä puolelta" ja hyvin se sen handlas, vaikka monta kertaa se sano: " This is crazy." :) Huoneistomme oli tunnelmallinen ja nätti, minä ainakin tykkäsin asua siellä ne 4 päivää. Saavuttuamme sinne purettiin hieman tavaroita ja sitten lähdettiin kävellen kaupungin keskustaa. Nälkä tuli aika nopeasti, joten mentiin lounaalle semmoseen skottilaiseen tavernaan, tai mikä se nyt olikaan. :D

Saint Johns Church


lounaani, chicken pie
Lounaan jälkeen mentiin museum of childhoodiin, jossa oli halloween askartelua lapsille. E ja V pääsi siis askartelemman halloweennaamarit. Sen jälkeen katsastettiin Edinburghin katedraali, jossa oli myös kahvila, johon poikettiin kahville. Sitten hypättiin sightseeing-bussiin ja ajettiin kierros Edinburghissa, kuunnellen samalla audio-guidesta opastusta. Se oli tosi kiva kierros. Edinburgh oli kyllä todella kaunis, mä rakastuin siihen kaupunkiin!
 

Säkkipillinsoittajia kilteissäkin löytyi

Katedraali

näkymiä sightseeing-kierrokselta 1

..2.
.ja 3.
Bussikierroksen jälkeen ajettiin taksilla takaisin apartmentille. Vanhemmat kävi pikaisesti kaupassa hakemassa vähän aamiaistarvikkeita, joten mä olin sillä aikaa lasten kans. (Ainoa kerta koko reissun aikana, kun mun piti niitä vahtia.) Sitten mietittiin, että mihin mennään syömään ja sitten päädyttiin yhden hotellin ravintolaan, jonka minä bongasin yhdestä matkaoppaasta. Ravintola oli täynnä, mutta meille löyty kuitenki tilaa. Ruoka oli hyvää ja paikka oli kiva. Oltiin saavuttu Edinburghiin kahdeksan aikaan aamulla Britannian aikaa, meillä oli siis kokonainen päivä käyttettävissämme! Edellinen yö oli kuitenkin lyhyt, joten illalla oltiin jo aika väsyneitä. Oli siis mukava päästä viimein nukkumaan. :)
 
Edinburgh Castle

Sunnuntaina herättiin virkeinä hyvinnukutun yön jälkeen. Me "voitettiin" tavallaan 2 tuntia, koska siirryttiin Ranskan ajasta tunti taaksepäin Britannian aikaan ja samana yönä siirryttiin myös talviaikaan, mistä saatiin se toinen tunti. :) Sunnuntai me vietettiin tutustumalla Edinburghin linnaan, joka oli hieno. Kierreltiin siellä ympäriinsä ja syötiin myös lounas yhdessä kahvilassa.

Linnasta..

.. ja tämäkin linnasta
Kello viideltä me oltiin sitten varattu paikat kummituskierrokselle. Kierrettiin oppaan johdolla kaupungin keskustan maanalaisissa kammioissa ja meille kerrottiin juttuja niiden historiasta ja tietysti myös kummitustarinoita. Oli kyllä mulle ihan tarpeeksi pelottava kierros, varsinkin kun poistuttiin yhdestä huoneesta ja joku ryhmästä pelästytti kaikki karjaisemalla kovaa. :D Ajattelin, että hyvä lapsille, että ne ei ihan täydellisesti osaa englantia, niin ne ei ymmärtäny liian paljoa kummitusjutuista. :D Päivä lopetettiin syömällä italialaisessa pizzeriassa, koska piti nopeasti löytää joku paikka ja useimmat ravintolat oli täynnä. :)
 

Kuva kammioista ilman salamaa..

..ja salaman kanssa

Maanantaina oli sitten Halloween, mikä tarkoitti, että lapset oli koko päivän pukeutuneina vampyyriksi (V) ja piruksi (E), asiaankuuluvat kasvovärit naamassa. :D Ajettiin autolla ensin Eyemouthiin, pieneen kalastajakylään. Siellä käytiin rannalla ihastelemassa merta ja sen aarteita.
 

the beach

sateenkaari

the sea

Ostettiin myös kylän leipomosta sconeseja ja vähän muutakin syömistä. Sitten ajettiin pikaisesti katsastamaan Preston mill ja sen jälkeen oli vuorossa visiitti Tantallon Castleen.
 

Preston Mill


Tantallon Castle

and me with my new coat ;) 
Tuo vierailu Tantallonin linnassa oli kyllä yksi reissun kohokohdista! Se oli niin hieno paikka, maisemat oli niin kauniit ja nurmikko siellä oli niin pehmeää ja vihreää! :) Linnavisiitin jälkeen ajettiin taas johonkin kylään, jossa sitten mentiin teelle (ja oluelle) yhden majatalon kahvilaan. Kahvittelun aikana varattiin pöytä the dogs -ravintolasta, jossa sittten sinä iltana syötiin. Ravintola oli moderni ja siellä oli paljon koiria. (Ei kuitenkaan oikeita. :D) Ruoka oli skottilaista ja hyvää, vaikka ruokalistoista ei tajunnu oikein mitään, kun niissä oli niin outoja skotlantilaisia nimiä.  

näkymiä linnasta 1

..ja 2
Tiistaina perhe päätti taas lähteä autolla Edinburghin ulkopuolelle ja mä päätin sitten jäädä kaupunkiin, kun se oli meidän viimeinen päivä siellä. Mä kävin kattelemassa the national museum of Scotlandin, minkä jälkeen kävelin lounaalle the elephat houseen. The elephat house on kahvila, jossa J.K Rowling on kirjottanu ensimmäistä Harry Potteria, joten munhan piti tietysti päästä sinne! Vessakirjoituksen oli asiaankuuluvat. ;)
 
the elephant house, birthplace of Harry Potter

:DD

Elephant housen jälkeen shoppailin vähän Royal Milella ja kävin kaakaolla Chocolatesoup -kahvilassa. Sitten käveleskelin apartmentille ja sieltä noin tunnin kuluttua takaisin keskustaan Grainstore-ravintolaan, jossa syötiin perheen kanssa sinä iltana. Ravintola oli hieno ja aika kallis, mutta ruoka oli kaunista ja hyvää ja palvelu todella ystävällistä.
 

it's a chocolate thing! njam!

Edinburgh castle by night

Keskiviikkona ajettiin aamulla lentokentälle ja shoppailtiin sielläkin vähän. (Mulla oli jäljellä tasan 2 puntaa ja löysin sieltä tasan 2 puntaa maksavan lehden. :D) Sitten lennettiin Baseliin ja ajettiin takaisin kotiin Strasbourgiin.
Matka meni siis hyvin ja me kaikki tykättiin Edinburghista ja Skotlannista. Paikat oli niin kauniita ja ihmiset oli tosi ystävällisiä. Sää oli koko ajan tosi epätyypillinen, sillä siellä ei oikeestaan satanu. Ainoa kerta, kun jouduttiin kävelemään sateessa oli, kun lähdettiin ekana päivänä kävelemään majapaikalta kaupunkiin. Silloinkin se sade kesti ehkä 15 minuuttia. :) Skotlantiin pitää kyllä vielä palata. Haste ye back!